29 september 2020

Hoidised

 Ma ei tea, kas ma olen maininud, et mul on hullunud suvikõrvitsa taim, mille sain oma sõbranna käest. Kohe näha, et armastusega toodud :) Konkreetselt toodab 3-4 suvikõrvitsat nädalas. Olen ise söönud ja ära jaganud, aga nad ei saa vist kunagi otsa. Nagu “Nukitsamehe” filmis need metsmaasikad...muudkui korjad ja korjad, aga otsa ei saa. Lisaks sain aiast veel hunniku ebaküdooniaid, seega tuli täna midagi ette võtta.

Ebaküdooniatega on lihtne – paned suhkruga purki ja voila. Aga mida teha suvikõrvitsaga? Otsustasin siis teha suvikõrvitsa ikra´d, ehk vürtsika suvikõrvitsa salatit. Kohe tarbimiseks jäi ka veidi. Ma küll veel maitsnud pole, sest salat on alles soe. Lõhn on küll imehea. Selline mõnus chilli-küüslaugusegune lõhn on toas.

Vanasti, kui mul maakelder oli, hoidistasin tugevalt, aga hetkel olen keldrita. Mõtlesin täna just, et saaksin põhimõtteliselt vanast kuivkäimla ruumist sahvri teha. Meil see juba mitu aastat tagasi kinni aetud ja hetkel hoian seal koristusvahendeid. See on küll suhteliselt külm ruum, et arvatavasti peaksin siis suurema külmaga teki vms purkidele peale viskama. Mõte on hea 🤔....

Panen siia salati retsepti ka. Mina tegin 2kg suvikõrvitsaga ja arvutasin kogused ümber. Retsept on pärit https://tuuliretseptid.ee/ lehelt.

Koostisosad

3 kg suvikõrvitsaid riivituna

300-500 g tomatipastat

2 dl suhkrut

2 dl õli mina panin vähem, ehk umbes 1 dl

2 sl soola

5-6 tšillipipra kauna

1-1,5 klaasitäit küüslauguküüsi riivituna või hakituna

Tilli peterselli, koriandrit

1 sl äädikat

1 tl jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Tee nii: riivi suvikõrvitsad ning keeda neid umbes 15 minutit, siis lisa tomatipasta, küüslauk, sool, suhkur, hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral ka äädikas. Keeda ca 20-30 minutit. Lisa veel jahvatatud must pipar ning soovi korral endale meelepäraseid ürte. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa veel soola-suhkrut-haput. Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.

Ja kui on keegi, kes ei oska ebaküdooniaid suhkruga purki pista, siis:

Pesen ebaküdoonia viljad ning lõikan õhukesteks viiludeks. Eemaldan seemned. Mina panen kõik otse purki, aga võib ka algul kõik kaussi kokku panna, vahepeal segamas käia ja siis mõne tunni pärast purki ümber tõsta. Mina panen purgi põhja suhkrut, siis kiht ebaküdooniaid, siis suhkur jne.... Kaas peale ja külmikusse. Juba homme/ülehomme hakkan lastele tee sisse panema. Mõned ka keedavad ebaküdooniad ja suhku siirupiks, aga minul on niimoodi toorelt alati säilinud.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Emotsioonid Itaaliast

Ma mõtlesin, et kirjutan veidi ka oma tundeid välja, sest eelmine postitus oli pigem üldist laadi.  * Istusime hommikusöögilauas kui hakkas ...